Hari ini merupakan hari kesembilan berpuasa, bagi kaum hawa pastinya tengah memikirkan lauk untuk berbuka nanti.

Masak stim...sudah,

Masak kari...sudah,

Masak gulai...sudah,

Masak kicap...sudah,

Sweet sour...sudah

so masih memikir apakah lagi jenis masakan yang belum dibuat untuk santapan berbuka pada petang nanti.



Apa kata petang nanti masakkan Paceri Nenas untuk berbuka nanti.



Bahan :

1 biji nenas (potong kecil)
3 cawan santan pekat (1 biji kelapa)
1 inci halia
5 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering - tumbuk
1 inci kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan (bancuh dengan air)
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa

Cara membuat :

1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari yang digaul dengan air.

2. masukkan kerisik dan nenas, kacau supaya rempah tidak melakat pada periuk.

3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/putih.

4. masak sehingga kuah pekat dan naik minyak.