Pada kali ini bukan lagi tempoyak yang akan dikongsikan tapi sejenis masakan yang biasa dimakan dengan budu. Resepi kali ini diberi nama Kuah Singgang
Bahan-bahan (3-4 orang):
* Bahan-bahan boleh ditambah atau dikurangkan mengikut keperluan masing-masing
p/s - Hidangkan bersama budu
Bahan-bahan (3-4 orang):
- * Ikan Tongkol
- 3 biji Bawang Putih
- 3 biji Bawang Merah
- 1" Lengkuas
- 1" Kunyit Hidup
- 1 Asam Keping
- 10 Cili Api
- Garam
- Kunyit Debu (nak kasi kuning)
- 3 cawan air
- Bendi (aksesori)
- Ikan tongkol disiang, dipotong dan dibersihkan
- Bawang Putih, Bawang Merah, lengkuas, kunyit hidup di mayang.
- Masukkan air, ikan, bahan yang dimayang dan asam keping ke dalam periuk. dimasak dengan api yang sedang-sedang.
- Setelah mendidih masukkan garam (secukup rasa), cili api dan kunyit debu.
- Biarkan sebentar dan siap untuk dihidangkan.
* Bahan-bahan boleh ditambah atau dikurangkan mengikut keperluan masing-masing
p/s - Hidangkan bersama budu
Khasiat Budu http://www.aktechpage.com/khasiat-budu |
Label: Resepi
Catat Ulasan