Pada kali ini bukan lagi tempoyak yang akan dikongsikan tapi sejenis masakan yang biasa dimakan dengan budu. Resepi kali ini diberi nama Kuah Singgang


Bahan-bahan (3-4 orang):
  • * Ikan Tongkol
  • 3 biji Bawang Putih
  • 3 biji Bawang Merah
  • 1" Lengkuas
  • 1" Kunyit Hidup
  • 1 Asam Keping
  • 10 Cili Api
  • Garam
  • Kunyit Debu (nak kasi kuning)
  • 3 cawan air
  • Bendi (aksesori)
Cara pembuatan:
  1. Ikan tongkol disiang, dipotong dan dibersihkan
  2. Bawang Putih, Bawang Merah, lengkuas, kunyit hidup di mayang.
  3. Masukkan air, ikan, bahan yang dimayang dan asam keping ke dalam periuk. dimasak dengan api yang sedang-sedang.
  4. Setelah mendidih masukkan garam (secukup rasa), cili api dan kunyit debu.
  5. Biarkan sebentar dan siap untuk dihidangkan.
* ikan lain juga boleh digunakan seperti ikan tenggiri, ikan sardin (Selayang) dan ikan kembung.
* Bahan-bahan boleh ditambah atau dikurangkan mengikut keperluan masing-masing

p/s - Hidangkan bersama budu
Khasiat Budu
http://www.aktechpage.com/khasiat-budu