Masih mengenai tempoyak...kali ini dikongsikan resepi Sambal Tempoyak, terasa "lecur" air liur tatkala menulis resepi ini terbayangkan masakan ini.


Bahan-bahan:
  1. 100g Ikan Bilis
  2. 15 Cili api (nak tambah pun ok)
  3. 3 Sudu besar tempoyak (kasi lebih pun tak pe)
  4. 1 Asam keping
  5. 1/2  Sudu teh serbuk kunyit (kasi nampak kuning)
  6. Petai (Aksesori)
  7. 1 biji Bawang besar (Aksesori)
Cara-cara :

  1. Basuh ikan bilis
  2. Cili dikisar/ditumbuk kemudian digaulkan dengan tempoyak.
  3. Bawang dihiris nipis
  4. Masukkan 2 cawan air, ikan bilis, cili kisar + tempoyak dan asam keping ke dalam kuali dan masak dengan api yang sedang.
  5. Setelah mendidih masukkan garam secukup rasa
  6. Apabila hampir pekat masukkan petai,hirisan bawang besar, taburkan serbuk kunyit dan masukkan sedikit gula (nak cover pedas)
  7. Masak hingga pekat dan sedia untuk dihidang