Masih mengenai tempoyak...kali ini dikongsikan resepi Sambal Tempoyak, terasa "lecur" air liur tatkala menulis resepi ini terbayangkan masakan ini.
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
- 100g Ikan Bilis
- 15 Cili api (nak tambah pun ok)
- 3 Sudu besar tempoyak (kasi lebih pun tak pe)
- 1 Asam keping
- 1/2 Sudu teh serbuk kunyit (kasi nampak kuning)
- Petai (Aksesori)
- 1 biji Bawang besar (Aksesori)
- Basuh ikan bilis
- Cili dikisar/ditumbuk kemudian digaulkan dengan tempoyak.
- Bawang dihiris nipis
- Masukkan 2 cawan air, ikan bilis, cili kisar + tempoyak dan asam keping ke dalam kuali dan masak dengan api yang sedang.
- Setelah mendidih masukkan garam secukup rasa
- Apabila hampir pekat masukkan petai,hirisan bawang besar, taburkan serbuk kunyit dan masukkan sedikit gula (nak cover pedas)
- Masak hingga pekat dan sedia untuk dihidang
Label: Resepi
Catat Ulasan