Musim-musim durian ni sudah tentu banyak tempoyak yang dijual. Sebut pasal tempoyak, ia mengingatkan admin kepada masakan yang berunsurkan tempoyak. Antara masakan tempoyak yang paling famous ialah ikan patin masak tempoyak.

So admin akan berkongsikan masakan tempoyak yang sempoi (campak-campak je).

Bahan-bahan:
  1. Ikan Patin atau ikan keli (ikan apa-apa pun boleh)
  2. 10 tangkai cili api (kalu nak pedas boleh lebihkan cili)
  3. 3 sudu besar tempoyak (nak lebih pun boleh)
  4. Terung (Potong sesedap rasa)
  5. 1 Asam Keping
  6. 1 inci kunyit hidup (tak de pun tak pe)
Cara-cara:
  1. Basuh ikan sehingga bersih.*
  2. Cili api diblender bersama kunyit hidup.
  3. Gaulkan cili tadi dengan tempoyak.
  4. Masukkan 2 cawan air, ikan dan bahan tadi ke dalam periuk (masukkan sedikit serbuk kunyit untuk kasi kuning), dan masak atas dapur dengan api yang sedang-sedang saje.
  5. Bila sudah mendidih masukkan garam dan asam keping.
  6. last sekali masukkan terung, biarkan mendidih sebentar dan boleh dihidangkan.

*Ikan patin dan ikan keli perlu menggunakan tepung dengan cara mengosokkan tepung pada ikan untuk buangkan "lendir" kemudian cuci sehingga bersih. Kemudian cuci sekali lagi dengan air asam jawa untuk buang hanyir. akhir sekali cuci ikan tersebut dengan air sehingga bersih.