Ikan masih lagi menjadi pilihan untuk resepi kali ini dan masih mengekalkan proses campak-campak namun penyediaan bahan agak banyak tapi ia amat berbaloi untuk mencuba. pada kali ini dikongsikan resepi Ikan Siakap kukus.
Bahan-bahan
1 ekor siakap (sedang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
3 ulas bawang besar (dimayang)
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu gula
4 cm halia (dimayang)
3 tangkai daun sup/saderi (aksesori)
1/2 biji limau nipis
7 cili api
garam (secuk (aksesori)up rasa)
Cara-cara memasak
Gambar hiasan |
1 ekor siakap (sedang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
3 ulas bawang besar (dimayang)
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu gula
4 cm halia (dimayang)
3 tangkai daun sup/saderi (aksesori)
1/2 biji limau nipis
7 cili api
garam (secuk (aksesori)up rasa)
Cara-cara memasak
- Cuci ikan dan belah 2 (jangan sampai putus). lumur garam dan gula (kurangkan jika tidak seka manis)
- Masukkan ikan ke dalam pinggan bujur/ yang bersesuaian
- Taburkan semua cili dan bahan yang dimayang
- Tuangkan ketiga-tiga sos ke dalam pinggan
- kukus sehingga masak kemudian taburkan hirisan daun sup dan perahkan limau.
- siap untuk hidangan
Label: Resepi
Catat Ulasan